propolis

Propolis został okrzyknięty antybiotykiem XXI wieku, ma szerokie działanie w leczeniu górnych dróg oddechowych, oraz w podnoszeniu odporności. Używany od tysięcy lat lek, jest brany pod uwagę jako substancja wspomagająca leczenia infekcji wywołanych koronowirusem SARS-coV-2.


Propolis, zwany także kitem pszczelim, to mieszanina wydzielin pszczół oraz substancji żywicznych obecnych w  młodych pędach  drzew takich jak: topola, brzoza, świerk, kasztanowiec i innych drzew oraz roślin zielonych. Wykazuje silne działanie bakteriostatyczne, które znalazły zastosowanie w leczeniu człowieka. Wspomaga układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, ochronnie na wątrobę oraz przeciwnowotworowo.

Jest naturalny produktem, który od wieków używany jest w celu zapobieganiu chorobom lub ich leczeniu. Ma szeroki zakres działania zarówno w leczeniu jak i jako składnik diet, dla osób dla których ważne jest zdrowe odżywiani. Propolis stymuluje zarówno odpowiedź nieswoistą, jak i swoistą. Zwiększa aktywność  fagocytarną makrofagów, stymuluje również produkcję przeciwciał. Stosowanie propolisu łącznie ze szczepionkami przeciwko patogenom zwiększa skuteczność szczepień, gdyż propolis jest immunoadiuwantem, czyli substancją, która zwiększa aktywność  układu odpornościowego poza szczepieniem. Propolis wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.

Z tego powodu znalazł się na liście substancji branych pod uwagę przy wspomaganiu leczenia infekcji wywołanych koronowiruse SARS-CoV-2, powodującym rozwój choroby COVID-19. Jako zalety stosowaniu propolisu wskazuje się; niski koszt produkcji, powszechną dostępność, a także, że jego przyjmowanie nie powoduje żadnych skutków ubocznych.

Stosowanie bezpiecznych naturalnych substancji jest szczególnie ważne w zapobieganiu infekcji u osób z chorobami współistniejącymi, a także leczeniu tych, u których występują łagodne objawy grypopodobne.

Należy mieć jednak na uwadze ewentualną reakcję alergiczną, dlatego należy zacząć stosowanie preparatu od niewielkich dawek, a najlepiej przed spożyciem przeprowadzić test alergiczny polegający na rozsmarowaniu niewielkiej ilości propolisu na skórze. Jeśli nie pojawi się zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk, to znaczy, że nie jesteście uczuleni na składniki propolisu i można go bezpiecznie stosować.;

Należy mieć jednak na uwadze ewentualną reakcję alergiczną, dlatego należy zacząć stosowanie preparatu od niewielkich dawek, a najlepiej przed spożyciem przeprowadzić test alergiczny polegający na rozsmarowaniu niewielkiej ilości propolisu na skórze. Jeśli nie pojawi się zaczerwienienie, swędzenie, obrzęk, to znaczy, że nie jesteście uczuleni na składniki propolisu i można go bezpiecznie stosować.

W wielu pracach naukowych przedstawiono dowody na przeciwwirusowe właściwości propolisu. Badania przeprowadzone na na modelach zwierzęcych wskazują, że może on kontrolować przebieg infekcji grypy, opryszczki i HIV. Przeciwwirusowe działanie propolisu, wskazano też w stosunku do wirus RNA, a więc podobnych do koronowirusa SARS-Co_2, których materiał genetyczny zbudowany jest z RNA. Propolis działa przeciwzapalnie, oraz wpływa regulująco na układ odpornościowy organizmu człowieka. Ma to ogromne znaczenie w przypadku choroby COVID-19, której najpoważniejsze objawy spowodowane są przesadną, niewspółmierną reakcją układu odpornościowego, na infekcję wirusową. Infekcje SARS-CoV-2, powodują wzrost poziomu pozapalnych cząstek, zwanych cytokinami. W krytycznych przypadkach chorzy mają problem z oddychaniem, co wymaga intensywnej opieki medycznej z zastosowaniem podtrzymującego funkcje oddechowe, respiratora. Wyniszczające działanie wirusa wynika właśnie z jego zdolności do rozregulowania i nieadekwatnego wzmocnienia odpowiedzi immunologicznej, zakażonej osoby. Jest to szczególnie dotkliwe w późniejszej fazie infekcji, kiedy bardzo silna odpowiedź układu odpornościowego, doprowadza do uszkodzenia płuc i innych organów. Zdolność propolisu do regulacji odpowiedzi układu odpornościowego polega na obniżaniu poziomu cząsteczek i związków prozapalnych, takich jak cytokiny. Stosowanie kitu pszczelego może obniżyć ryzyko zapalenia płuc, przyczynia się bowiem do złagodzenia reakcji układu odpornościowego, oraz stanu zapalnego u zarażonej osoby. Szczególnie aktywnym składnikiem propolisu, pod względem modułowania odpowiedzi układu odpornościowego, jest ester fenetylowy kwasu kawowego, /CAPE/. Propolis wycisza także, stany zapalne i stres oksydacyjny, spowodowany nadmiarem szkodliwych, reaktywnych form tlenu. Ich nadmiar zaburza prawidłowe funkcjonowanie komórek i może także prowadzić do ich uszkodzenia. Wskazano również pozytywne działanie propolisu, w łagodzeniu objawów przewlekłych chorób autoimmulogicznych, takich jak reumatyzm czy toczeń.

Rok 2020 był okresem intensywnych badań nad strukturą wirusa SARS-CoV-2. Otrzymane wyniki pozwoliły między innymi na zidentyfikowanie jednego z najważniejszych enzymów wirusa, proteazy MPRO, która bierze udział w podstawowych procesach metabolicznych wirusa i utrzymuje jego cyk życiowy. Dlatego trwają poszukiwania substancji, które mogły by zahamować aktywność enzymu MPRO i stać się skuteczniejszymi lekami. Dzięki modelowaniu wskazano, że niektóre substancje zawarte w propolisie potencjalnie maja zdolność hamowania proteazy wirusa. Są to ester fenetylowy kwasu kawowego, dwa związki należące do grupy flawonoidów – galangina i chryzma oraz kwas kawowy.

Wiadomo także, że wirus SARS-CoV-2, wiąże się z receptorem ACE2, obecnym na powierzchni ludzkich komórek, używając go podczas interakcji jak klucz do otwierania drzwi. Związki mające zdolność hamowania aktywności enzymu ACE2, a wiec powstrzymywania wnikania wirusa do komórek, mogą być także skuteczne w terapii COVID-19. Z analizy wykonanych z użyciem modelowania komputerowego wynika, że również w przypadku SARS-CoV-2, składniki propolisu wykazują zdolność przeciwdziałania wnikaniu wirusa. Największą zdolnością do wiązania się z enzymem ACE2 i hamowania jego niepożądanej aktywności, maja związki należące do grupy flawonoidów, takie jak: rutyna oraz mirycetyna, ester fenetylowy kwasu kawowego, hesperydyna i pinocembryna. Badania prowadzą także do wniosku, że propolis działa hamująco, na inne białka na powierzchni komórki, z którymi łączy się wirus.

Jest wiele przesłanek wskazujących na to, że składniki propolisu mają właściwości przeciwdziałające interakcji i replikacji wirusa SARS-CoV-2, dzięki którym propolis, może być bardzo pomocny w minimalizowaniu symptomów choroby i ograniczaniu szkodliwych skutków COVID-19. Jednak istotnym ograniczeniem w stosowaniu propolisu jest fakt, ze jego skład i aktywnośc biologiczna zależy miedzy innymi od warunków środowiskowych i sposobów ekstrakcji. To zróżnicowanie sprawia, że bardzo trudno jest standaryzować roztwór propolisu i co za tym idzie przeprowadzić powtarzalne badania, pozwalające ustalić na przykład odpowiednia dawkę w leczeniu poszczególnych chorób.

To czy propolis może zwalczyć interakcje spowodowane wirusem SARS-CoV-2, wymaga kolejnych pogłębionych badań. Jednak jego powszechna dostępność, niska cena, szerokie spektrum działania, brak efektów ubocznych, to szansa na efektywne zastosowanie profilaktyczne i skuteczną walkę z negatywnymi skutkami interakcji wirusowych.


Źródło:

  • Pszczelarz
  • swiatlekarza.pl